Klímaváltozás

A klímaváltozással való szembenézés nem csak a környezeti változások, de sokkal inkább saját felelősségünk felismerését jelenti. Nézzünk szembe azzal a ténnyel, hogy a mai ember életvitele hatalmas terhet ró a bolygóra és a mindennapos kényelmünk biztosításának számos aspektusa hat gyorsító erővel a globális felmelegedésre. Saját felelősségünk továbbgondolása lehetőségeket és kihívást jelent. Ha változtatunk az életmódunkon és csökkentjük életvitelünk károsanyag-kibocsátását vagy ökológiai lábnyomát, akkor, ha kis léptékben is, de hatással tudunk lenni a klímaváltozásra – azaz lassítani tudjuk azt. Az energiatudatos szemléletformálás célja, hogy felismerjük a felelősséget, és legyen tervünk a megoldásra. Tapolca Város Önkormányzata a KEHOP-5.4.1. azonosítószámú pályázati támogatással energiatudatos szemléletformálás megvalósítását tervezi az itt élő közösség aktív bevonásával.

Klímaváltozás illusztrállására kép

A klímaváltozás okai:

A globális felmelegedés részben a légköri, éghajlatot érintő folyamatok, részben az emberi tevékenység eredménye. A tudomány számos képviselője szerint a hőmérséklet általános emelkedésének oka túlnyomórészt az emberi tevékenységnek köszönhető, többek között az energiafogyasztásnak, széndioxid-kibocsátásnak, az élelmiszeriparnak, közlekedésnek. A légkörbe kerülő szén-dioxid mennyisége az elmúlt 400.000 évben nem volt ilyen magas, mint napjainkban. Ez többek között a foszilis energiahordozók elégetése révén keletkezik, de a megnövekedett mennyiségre hatással van az erdőirtás, fakitermelés és légiközlekedés is. Az emberi tevékenység mellett geológiai és csillagászati okai is vannak a felmelegedésnek.

Klímaváltozás illusztrállására kép

A klímaváltozás hatásai:

A megváltozott éghajlat és a hőmérséklet emelkedése hatással van a természeti környezetre. A földön a klímaváltozás miatt az időjárás egyre szélsőségesebbé válik: viharok, árvizek, extrém havazások, extrém hőség váltja egymást az év különféle szakaszaiban. A hőmérséklet extrém értékeket produkálhat, meleg- és hidegrekordok dőlnek meg. Az állatok élelemhez jutási lehetősége csökken, így a növény- és állatvilág összetétele változik, követve a hőmérsékleti változásokat. Csökken a biológiai sokféleség, hiszen a felmelegedést tűrő fajok érvényesülnek és ezzel párhuzamosan eltűnnek egyes növény- és állatfajok. A városokban is egyre melegebb a hőmérséklet, ami elősegíti a szmog képződését és hatással van az emberek egészségügyi állapotára.

Klímaváltozás illusztrállására kép

Mit tehetünk?

A klímaváltozás az egész bolygót érintő, növekvő tendenciájú folyamat.

Vajon mi érezhetjük-e úgy, hogy tehetünk valamit a folyamat lassítása érdekében?

Tud-e változást hozni a bolygó klímájában az, ha mi változtatunk az életmódunkon, a szokásainkon?

Mivel a klímaváltozás a tudományos feltevések szerint nem csak az emberi tevékenységgel van összefüggésben, az ember hiába változtat, nem tudja megállítani azt, de káros tevékenységei csökkentésével segíthet a folyamat lassításában.

A szeméttermelés csökkentése, az energiahatékony, környezetbarát megoldások előnyben részesítése, a húsfogyasztás csökkentése mind-mind apró lépés, de sok apró lépés együttesen már képes valamilyen lassító hatással lenni felmelegedés tendenciájára.