Esemény, rendezvény

I. Települési figyelemfelhívó akciók megvalósítása: Energiatudatos játékos foglalkozások szervezése


I. Települési figyelemfelhívó akciók megvalósítása: Energiatudatos játékos foglalkozások szervezése

1. Városi rendezvényen való megjelenés

Helyszínek:

  • Tapolcai Pisztráng és Borfesztivál
  • Tapolca Tavasz Fesztivál
  • Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét
  • Európai Mobilitási Hét

A rendezvényeken megbízott magánszemélyek a megújuló energiák és környezettudatosság területén tájékoztatják az érdeklődőket a szemléltető eszközök segítségével. Tartalmi elemek összeállítása tematika szerint az információs táblákra.
Időpont: 2020. szeptember – 2021. szeptember
Célcsoport: A rendezvényre látogató érdeklődők. Külön programok lesznek elérhetőek a felnőttek és a gyerekek részére.
Tervezett aktív elérések száma: 425 fő
Szakmai tartalom, ellátandó feladat: Minden rendezvényen ki kell választani egy napot, amikor a programban tervezett tevékenység lezajlik. Ha a rendezvény többnapos, akkor a többi napon is kint maradhatnak az installációs elemek, így a látogatók informálódhatnak a program céljáról és arról, hogy hol és miként találkozhatnak a tevékenységekkel, melyet az önkormányzat a projekt terhére beszerez.
A rendezvények területén a program arculatával ellátott rendezvénysátor, sörpadok, roll-upok, windtalker megállító táblák és egyéb talpon álló kültéri táblák kerülnek felállításra.
A rendezvényeken kihelyezésre kerülnek szemléltető eszközök, hangsúlyt helyezve a megújuló energiaforrásokra, elsődlegesen a napra és a szélre. Mindezek mellett a háztartások hulladékcsökkentését célzó interaktív előadások is segítik a lakosság szemléletformálását.
A rendezvényre érkező látogatókat szakember kell, hogy várja fenntarthatósági tanácsadással. A tanácsadás ökológiai lábnyom számítással indul. Ennek során a környezeti szakember egy program segítségével kiszámolja a látogatók ökológiai lábnyomát. A számítás alatt a szakember számára kiderül, hogy az adott személy vagy család a mindennapi élet mely területén tud lépéseket tenni az ökológiai lábnyomuk csökkentéséért. Ezt követően egy beszélgetés formájában tanácsokat ad arra nézve, hogy az adott látogatónak milyen lehetősége van életvitelét fenntarthatóbbá tenni. Ebben nyújt segítséget az energetikus szakember, aki kifejezetten energiatakarékossági tanácsokkal tud szolgálni.
A rendezvényekre általában nagyszámú család látogat el. Ebben az esetben, amíg a szülők részt vesznek a tanácsadásban, addig a gyerekek környezetvédelmi játékokkal játszhatnak. Ezek a környezetvédelmi játékok olyan egyszerű, de a mindennapokban használható viselkedésmintákra nevelnek, amelyek jelentősen hozzájárulnak a jövő generációk élhető környezetének kialakításáért.
A rendezvények ideje alatt a hostess hívja be a projektsátorba a látogatókat, akik aláírásukkal igazolják, hogy részt vettek a programon, ennek fejében pedig ajándékot kapnak.
Célokhoz való kapcsolódás: Ismeretbővítés, érzékenyítés, attitűdformálás.
Közreműködők lebonyolítók: 1 fő energetikus szakember, 1 fő környezeti szakértő, játékonként 1 fő animátor, 1 fő hostess
Kampánytermék: 425 db kérdőív